De Rumi Remedie
De poëzie van Rumi is over de hele wereld geliefd. Rumi is de meest gelezen dichter in Amerika en past in Europa met teksten over vrijheid en liefde bij groeiende interesse in mindfulness en nieuwe spirituele zingeving. In Rumi’s ‘thuislanden’ Afghanistan, Iran en Turkije is de dichter al eeuwenlang populair als vrijzinnig religieuze bron en wordt door iedere generatie met nieuwe ogen gelezen. Zo is Rumi één van de zeldzame dingen die een yogi’s in Amsterdam, gelovigen in Turkije en hipster-jongeren in Kabul met elkaar delen.
De Rumi Remedie heeft hetzelfde begin- en eindpunt van de reis die Rumi acht eeuwen geleden maakte. Hij vluchtte op jonge leeftijd voor geweld uit Afghanistan richting Konya, in het huidige Turkije. Beide landen halen in Europa veelal het nieuws met berichten over politieke spanningen, oorlog en ellende. De Rumi Remedie is niet op zoek gegaan naar sensationele- of oorlogsverhalen. De jongeren die geportretteerd worden zou je overal zo tegen kunnen komen in Afghanistan en Turkije.
Foto: Mahdi uit Mazar-e Sharif in Afghanistan. Je komt hem tegen in Hoofdstuk 2: ‘Zet alles op het spel voor de liefde.’
De Rumi Remedie laat zien hoe het erfgoed Rumi door jongeren in Afghanistan en Turkije op allemaal verschillende manieren in leven wordt gehouden.
Het eerste hoofdstuk vertelt waarom het niet zo gek is dat jonge Afghanen dol zijn op Rumi: hij komt er namelijk vandaan. Je ontdekt welke sporen Rumi in Afghanistan heeft achtergelaten en waarom een jonge en onrustige generatie Afghanen zich in het bijzonder voelt aangesproken tot Rumi’s woorden over liefde, lust en met branie je leven inrichten. Het tweede hoofdstuk zijn persoonlijke inkijkjes in het dagelijks leven van jonge Afghanen: hoe speelt Rumi een rol bij flirten, rouwen of rellen? In het gastenboek van De Rumi Remedie lees je nog meer van dit soort korte verhalen, maar dan ook met bijdrages uit Turkije en Nederland.
De laatste twee hoofdstukken gaan over Turkije – het einde van Rumi’s reis. Het derde hoofdstuk gaat over jongeren die niets meer van Rumi willen weten. Door commercie en politisering rondom Rumi in Turkije raakten ze gedesillusioneerd. Een compleet tegengestelde beweging is ook te vinden in Turkije aan de hand: in het vierde hoofdstuk leer je een groep alternatieve jonge ‘sufi’s’ kennen die hun eigen regels en ruimte bedenken om hun versie van Rumi te beleven.
De Rumi Remedie is een idee en productie van Lotte van Elp en in samenwerking met Lighthouse Reports gemaakt. Bashar Zein, Fine Arts professor uit Aleppo die momenteel in Europa verblijft, maakte alle illustraties. Speciale dank voor het werk en vertrouwen van Shadab Sardar, Besma Ayari, Soraya Afzali, Minem Sezgin, Dewi Boode, Nienke Toren, Stijn Wopereis en Arthur Steiner.