TAMANA

AFGHANISTAN

“Weet je wat je bent?

Je bent een manuscript met goddelijke tekens.

Je bent een spiegel die een nobel gezicht toont.

Het universum bevindt zich niet buiten jou.

Kijk naar binnen:

alles wat je wilt,

is alles wat je al bent.”

RUMI

Ik was acht jaar oud en het was winter. We hadden wat oude poëzieboeken liggen van Hafiz, Khayyam, Saadi en Rumi. Mijn zussen lazen die altijd in de winternachten tijdens de Taliban-periode in Mazar. Het leven was toen niet zo opwindend, maar Rumi had het over goede dingen zoals vrede, liefde, acceptatie, vriendelijkheid, gulheid en een positieve houding. Het was iets wat nieuw en interessant voor me was als klein meisje.

Hoe ouder ik word, hoe meer ik begrijp, en hoe meer ik een connectie voel met de sterke woorden van de legenden. Ik kreeg de kans om meer te leren over Rumi en Soefisme in 2014 in mijn literatuur- en poëzielessen. Hij was niet alleen een dichter, maar ook een Soefimeester en een spirituele leermeester die universele ideeën prachtig kon uitdrukken.

Rumi’s poëzie heeft me erg geholpen tijdens mijn leven. Hij inspireert me wanneer ik geen hoop heb en me somber voel, zijn woorden geven me kracht en kunnen me het licht laten zien. Hier is een voorbeeld: “wat je zoekt is naar jou op zoek”

Als je Rumi’s poëzie leest lijkt het simpel, maar hoe meer je erover nadenkt, hoe dieper het blijkt te zijn. Ik houd van zijn woorden; ze zijn niet enkel onderhoudend, maar ze vormen de beste levenslessen die je kunt leren.”