NASRAT

AFGHANISTAN

‘Luister niet naar mensen, wees niet tevreden met verhalen
over hoe anderen dingen hebben gedaan, en ontvouw je eigen mythe.’
RUMI

“Als een vierjarig kind in Afghanistan zegt: “Ik wil later piloot worden,” dan weet je dat hij business, economie, geneeskunde of ingenieurswetenschappen gaat studeren als hij 20 is. Toen ik opgroeide in Afghanistan hadden we nooit veel vrijheid, en er is zoveel dat de maatschappij al voor je bepaalt. Ik bevond me op een punt waar ik voor mezelf moest beslissen: ben ik in staat mijn eigen mythe te ontvouwen?

Als je kijkt naar het leven van Rumi, dan vind je geen enkel moment waar hij iets deed dat hij van iemand anders moest doen, of iets deed wat iemand anders al deed. Hij had zich kunnen wenden tot de Islam en een islamitische geestelijke kunnen worden; maar we herinneren hem ons niet als een geestelijke, maar als een dichter, omdat hij een andere beslissing nam.

Toen ik stopte met mijn baan keek ik veel motiverende speeches van Bill Gates and Steve Jobs, om te kijken hoe zij zijn begonnen. Maar ze praten vooral over technieken en methoden. Als ik Apple zeg, zeg jij iPhone. Als ik Bill Gates zeg, zeg jij Microsoft. Dit zijn producten, dingen. Als ik op Bill Gates zou afgaan, zou het me niet lukken om iets in Afghanistan te implementeren. Maar als ik Rumi lees, dan heeft hij het niet over een methode, maar over persoonlijkheid en karakter en het innerlijk gevoel dat iemand moet hebben. Hij laat het innerlijk gevoel zien dat gepaard gaat met iets échts bereiken.”