NURCAN

NEDERLAND

‘Vergeet veiligheid. Leef waar je angst hebt te leven.
Verwoest je reputatie. Wees berucht.’
RUMI

“Mijn hele familie komt uit Konya en Rumi is daar altijd een belangrijk onderdeel van geweest. Toen ik jong was vond ik het mooi, maar ik voelde me er niet mee verbonden. Toen ik ouder werd begon ik zijn poëzie beter te begrijpen. Ik werd er verliefd op.

Eén gedicht is bijzonder belangrijk voor me: “Vergeet veiligheid. Leef waar je angst hebt te leven. Verwoest je reputatie. Wees berucht. Ik heb voorzichtigheid lang genoeg geprobeerd. Van nu af aan zal ik uitzinnig zijn.”

Ik heb een tatoeage laten zetten met “Wees berucht” als een herinnering aan het idee dat hoeveel je ook wordt tegengewerkt door andere mensen, je altijd je eigen plan moet trekken. Eigenlijk is het grappig: de reden dat ik de tatoeage heb laten zetten is omdat ik me als kind van migranten altijd overal tussen bevind. Ik word nooit volledig geaccepteerd door beide culturen. Dus het was ook een herinnering aan mezelf, dat ik moest denken: “Shit, wees maar berucht.” En het slaat nergens op, want ik heb niets radicalers gedaan dan gewoon mezelf te zijn. Maar het blijkt dat jezelf zijn in sommige gemeenschappen al als een rebelse daad wordt gezien.”