WAHAB

AFGHANISTAN

“Ik werd elke dag wakker door de stem van mijn opa, die hardop gedichten aan het voorlezen was. Elke ochtend. Ik werd altijd boos. En mijn vader klaagde dan dat de buren ook boos zouden worden.

Maar deze kleine, uitdagende onderdelen van de dagelijkse routine hielpen mijn opa om zich te ontwikkelen. Ik ben een levenscoach. In deze samenleving kennen mensen levenscoaching niet. Maar toen ik Mauwlana las, zag ik een figuur die zich geroepen voelde om de problemen van mensen op te lossen.

“Ik dacht: “wow!” We hebben een inspiratiebron in Afghanistan, ik hoef niet iemand anders te volgen. Ik was heel enthousiast. Westerse theorieën interesseerden me ook heel erg, maar toen stuitte ik op Mauwlana en het idee dat een probleem een schoonheid van het leven is, en hoe uitdagingen een onderdeel zijn van het leven. Mauwlana behandelt deze thema’s in zijn poëzie!

Toen ik 13 was hoorde ik het gedicht ”Baza baza har anche hasty baza”, het werd voorgelezen op een TV-programma. Ik zal het nooit vergeten. Toen ik het hoorde ontspande ik helemaal. Die dag wist ik dat er iets aan het gebeuren was.

”Baza baza har anche hasty baza” betekent: waar je ook doorheen gaat, kom hierheen. Ik gebruik dit in mijn leven. Het helpt ons om dieper in te gaan op het leven.”